Mezeler/Salatalar

Mercimek Köftesi


Mercimek Köftesi


Mercimek Köftesi




Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 405 kcal

- Bir su bardağı kırmızı mercimek
- Bir su bardağı  köftelik bulgur
- İki buçuk su bardağı su
- İki adet kuru soğan
- Sekiz küçük boy yeşil soğan 
- Yarım demet maydanoz
- Beş dal taze nane
- İki çorba kaşığı domates salçası
- Bir çorba kaşığı biber salçası
- Zeytinyağı
- Kara biber 
- Pul biber
- Tuz




Tarif:

Mercimeği yıkayıp iki buçuk su bardağı su ile ezilinceye kadar pişiriyoruz. Mercimek piştikten sonra ocaktan alıyoruz ve üzerine köftelik bulguru ekleyip karıştırıyoruz. Kapağı kapalı olarak bulgur şişene kadar bekliyoruz. Soğanı soyup yıkıyoruz, ince ince doğrayıp zeytinyağı ile birlikte bir tavaya koyuyoruz. Tavanın kapağı kapalı şekilde kısık ateşte ara sıra karıştırarak kavuruyoruz. Domates ve biber salçasını soğanın üzerine ekleyip bir kaç kez karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz. Maydanozları, naneyi ve yeşil soğanları yıkayıp ince ince doğruyoruz. Salçalı soğan karışımını mercimeğe ekleyip iyice yoğuruyoruz. Karışım homojen bir hal aldıktan sonra sebzeleri, tuzu ve baharatları ekleyip karışımı yoğuruyoruz. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak avucumuzda sıkarak köfteleri şekillendiriyoruz. 
AFİYET OLSUN!




Yoğurtlu Kırmızı Biber

Yoğurtlu Kırmızı Biber

Yoğurtlu Kırmızı Biber




Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 154 kcal

- Beş adet kırmızı biber
- Bir su bardağı yoğurt
- Sıvı yağ
- Tuz 




Tarif:

Kırmızı biberleri yıkayıp fırın tepsisine dizip fırında közlüyoruz. Fırından çıkardığımız biberleri bir poşete alarak soğumasını bekliyoruz. Soğuyan biberleri soyup yıkıyoruz. Tavaya sıvı yağı döküp kısık ateşte ısınmaya bırakıyoruz. Bu sırada biberleri ikiye bölüp doğruyoruz. Doğradığımız biberleri tavaya ilave ederek soteliyoruz. Biberler hazır olunca soğuması için biberleri derin bir kaba alıyoruz. Soğuyan biberlere yoğurdu ve tuzu ilave ederek iyice karıştırıyoruz. 
AFİYET OLSUN!






Civcivler


Civcivler


Civciv

Civcivler


Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 110 kcal

- İki adet  yumurta
- İki çorba kaşığı krem peynir
- İki çorba kaşığı rendelenmiş beyaz peynir
- Bir adet havuç
- Sekiz adet karabiber


Tarifi:

Yumurtaları yıkadıktan sonra haşlıyoruz. Haşlanmış yumurtalar soğuduktan sonra soyuyoruz ve enlemesine ortadan ikiye kesiyoruz. Kesmiş olduğumuz yumurtaların içlerinden sarılarını çıkararak bir kaseye alıyoruz. Kaseye krem peyniri  ve beyaz peyniri ilave ettikten homojen bir karışım elde edene kadar karıştırıyoruz. Yumurtaların tabakta dik durmasını sağlamak için altından biraz keserek servis tabağına oturtuyoruz. Hazırladığımız karışımdan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıyoruz ve yumurtanın içine koyuyoruz. Yumurtaların ortalarına kürdan batırıyoruz. Daha sonra karışımdan daha önce yaptığımızdan daha küçük yuvarlaklar yapıyoruz. Bu yuvarlaklar civcivimizin başını oluşturacak. Yaptığımız yuvarlakları kürdana batırıyoruz(kürdanlar civcivlerin başlarının düşmesini engelliyor).  Havucu yıkayıp küçük üçgenler kesiyoruz. Bu üçgenler civcivlerin gagasını oluşturacak. Son olarak karabiberlerle civcivlerin gözlerini tamamlıyoruz. Haşlanmış mısır ve yeşilliklerle süslüyoruz. Çocuklara yumurta yediremeyen anneler için ideal. Yapması biraz zahmetli ama çocuklar şekillerinden dolayı civcivleri yemeyi seviyorlar :)









Keşkek

Keşkek


Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6 
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 378 kcal

- İki su bardağı buğday
- Bir su bardağı nohut 
- Bir litre su
- İki adet tavuk incik
- Bir adet orta boy soğan 
- Bir çorba kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- Toz kırmızı biber 


Tarif:

Buğday ve nohutu yıkayıp süzdükten sonra bir gün boyunca suda bekletiyoruz. Düdüklü tencerenin dibine tavuk etini, soğanı (sekiz parçaya bölünmüş) yerleştiriyoruz. Bir gün boyunca beklettiğimiz buğday ve nohutu süzüp tencereye ilave ediyoruz. Tencereye bir litre suyu, tuzu, karabiberi ekleyerek buğday ve nohut iyice ezilinceye kadar yaklaşık yetmişbeş dakika pişiyoruz. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tavuğun etini kemiklerinden sıyırıyoruz. Tencereyi tekrar kapağı açık şekilde kısık ateşe koyuyoruz. Keşkeği tahta kaşık ile karıştırarak kıvamlı hale getiriyoruz. Kıvamını aldıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan keşkeği servis tabağına alıyoruz. Bir çorba kaşığı tereyağı cezvede eritip kırmızı biberi ekleyerek karıştırıyoruz. Servis tabağına aldığımız keşkeğin üzerine gezdiriyoruz. 
AFİYET OLSUN!






Patlıcan Salatası

Patlıcan Salatası



Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 195 kcal

-          Bir kilogram patlıcan
-          Beş adet kırmızı biber
-          İki adet sivri biber
-          İki adet orta boy kuru soğan
-          4-5 dal yeşil soğan
-          4 diş sarımsak
-          Üç adet domates
-          Maydanoz
-          Limon suyu
-          Zeytinyağı
-          Tuz



Tarifi:

İlk olarak bütün sebzeleri yıkıyoruz. Patlıcanları ve kırmızı biberleri  kuruladıktan sonra ocakta çevirerek közlüyoruz (ben tepsiye dizerek fırında közlemeyi tercih ediyorum). Közlenen patlıcanları ve kırmızı biberleri bir poşete alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Bu sırada kuru soğanları ince ince doğruyoruz. Doğradığımız soğanların üzerine tuz dökerek biraz ovuyoruz. Yeşil soğanları da ince ince doğradıktan sonra derin bir kaba alıyoruz. Sarımsakları soyup eziyoruz. Sivri biberlerin tohumlarını çıkardıktan sonra ince ince doğruyoruz. Domatesleri soyup doğruyoruz. Maydanozları da ince ince doğradıktan sonra doğramış olduğumuz bütün malzemeleri derin kabımıza ekliyoruz. Biz bu işlemleri yaparken soğumuş olan patlıcan ve kırmızı biberleri de önce soyup daha sonra da ince ince doğruyoruz. Patlıcan ve biberleride kabımıza aldıktan sonra zeytinyağını, tuzu ve limon suyunu ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Servis tabağına alarak üzerini maydanoz yaprakları ile süslüyoruz.
AFİYET OLSUN!




Kereviz Salatası

Kereviz Salatası


 Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6 
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 130 kcal 

- İki orta boy kereviz
- Bir orta boy havuç
- Bir adet  yeşil elma
- Bir avuç ceviz içi
- Bir su bardağı yoğurt
- Bir çorba kaşığı mayonez
- Dört diş sarımsak
- Limon suyu
- Tuz 


Tarifi:


Tüm sebzelerimizi yıkadıktan sonra ilk olarak kerevizleri soyuyoruz. Derin bir kaba su doldurarak içerisine limon suyunu ilave ediyoruz. Bunu yapmamızın amacı kerevizler soyulduktan sonra çok çabuk kararacağı için soyduğumuz kerevizleri bu limonlu suda bekleteceğiz. Kerevizler limonlu suda beklerken biz havuç ve elmayı soyuyoruz ve rende yardımı ile rendeliyoruz. Derin bir kaba rendelemiş olduğumuz elma ve havuçlarımızı alıyoruz. Cevizleri ufak ufak doğruyoruz. Sarımsakları soyup eziyoruz ve yoğurda ilave ederek karıştırıyoruz.  Doğradığımız cevizleri ve sarımsaklı yoğurdu da kabımıza ekliyoruz. Üzerine mayonezi de ekleyerek karıştırıyoruz. Limonlu suda bekleyen kerevizi alarak rendeliyoruz ve hemen karışıma ilave ediyoruz. Tuz ilavesinden sonra salata servise hazır hale geliyor. Servisi daha güzel hale getirmek için portakal kullanabiliriz. Portakalları iyice yıkadıktan sonra üzerinden enlemesine keserek kapak açıyoruz. İçinden bir miktar portakal çıkartıyoruz ve bu boşluğa salatamızı ilave ediyoruz.  Ben evde portakal olmadığı için böyle servis yapamadım ama evde portakalı bulunanlara tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN!



Brokoli Salatası

Brokoli Salatası




Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6 
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 89 kcal

- Yarım kilogram brokoli
- Bir adet büyük boy havuç
- Zeytinyağı
- Üç diş sarımsak
- Limon suyu
- Tuz

Tarifi:

Brokoli ve havuçları yıkıyoruz. Havuçları soyduktan sonra yarım santim kalınlıkta yuvarlar şekilde doğruyoruz. Derin cam bir kaba doğranmış havuçları ve brokolileri alıyoruz. Üzerine sıcak su ve tuzu ilave ediyoruz. Cam kabın kapağını kapatıp mikrodalgada havuçlar ve brokoliler yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşlanmış olan sebzeleri hemen süzüp soğuk suda soğuyana kadar bekletiyoruz. Soğuyan sebzeleri servis kabına alıyoruz. Sarımsağı soyup eziyoruz. Sarımsağı, limon suyunu ve zeytinyağını sebzelere ilave edip karıştırıyoruz.
AFİYET OLSUN!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder