Mercimek Köftesi
Mercimek Köftesi |
Mercimek Köftesi |
Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 405 kcal
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 405 kcal
- Bir su bardağı kırmızı mercimek
- Bir su bardağı köftelik bulgur
- İki buçuk su bardağı su
- İki adet kuru soğan
- Sekiz küçük boy yeşil soğan
- Yarım demet maydanoz
- Beş dal taze nane
- İki çorba kaşığı domates salçası
- Bir çorba kaşığı biber salçası
- Zeytinyağı
- Kara biber
- Pul biber
- Tuz
Tarif:
Mercimeği yıkayıp iki buçuk su bardağı su ile ezilinceye kadar pişiriyoruz. Mercimek piştikten sonra ocaktan alıyoruz ve üzerine köftelik bulguru ekleyip karıştırıyoruz. Kapağı kapalı olarak bulgur şişene kadar bekliyoruz. Soğanı soyup yıkıyoruz, ince ince doğrayıp zeytinyağı ile birlikte bir tavaya koyuyoruz. Tavanın kapağı kapalı şekilde kısık ateşte ara sıra karıştırarak kavuruyoruz. Domates ve biber salçasını soğanın üzerine ekleyip bir kaç kez karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz. Maydanozları, naneyi ve yeşil soğanları yıkayıp ince ince doğruyoruz. Salçalı soğan karışımını mercimeğe ekleyip iyice yoğuruyoruz. Karışım homojen bir hal aldıktan sonra sebzeleri, tuzu ve baharatları ekleyip karışımı yoğuruyoruz. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak avucumuzda sıkarak köfteleri şekillendiriyoruz.
AFİYET OLSUN!
Yoğurtlu Kırmızı Biber
Yoğurtlu Kırmızı Biber |
Yoğurtlu Kırmızı Biber |
Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 154 kcal
Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 154 kcal
- Beş adet kırmızı biber
- Bir su bardağı yoğurt
- Sıvı yağ
- Tuz
Tarif:
Kırmızı biberleri yıkayıp fırın tepsisine dizip fırında közlüyoruz. Fırından çıkardığımız biberleri bir poşete alarak soğumasını bekliyoruz. Soğuyan biberleri soyup yıkıyoruz. Tavaya sıvı yağı döküp kısık ateşte ısınmaya bırakıyoruz. Bu sırada biberleri ikiye bölüp doğruyoruz. Doğradığımız biberleri tavaya ilave ederek soteliyoruz. Biberler hazır olunca soğuması için biberleri derin bir kaba alıyoruz. Soğuyan biberlere yoğurdu ve tuzu ilave ederek iyice karıştırıyoruz.
AFİYET OLSUN!
Civcivler
Civcivler |
Civciv |
Civcivler |
Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 110 kcal
Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 110 kcal
- İki adet yumurta
- İki çorba kaşığı krem peynir
- İki çorba kaşığı rendelenmiş beyaz peynir
- Bir adet havuç
- Sekiz adet karabiber
Tarifi:
Yumurtaları yıkadıktan sonra haşlıyoruz. Haşlanmış
yumurtalar soğuduktan sonra soyuyoruz ve enlemesine ortadan ikiye kesiyoruz.
Kesmiş olduğumuz yumurtaların içlerinden sarılarını çıkararak bir kaseye
alıyoruz. Kaseye krem peyniri ve beyaz
peyniri ilave ettikten homojen bir karışım elde edene kadar karıştırıyoruz.
Yumurtaların tabakta dik durmasını sağlamak için altından biraz keserek servis
tabağına oturtuyoruz. Hazırladığımız karışımdan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar
yapıyoruz ve yumurtanın içine koyuyoruz. Yumurtaların ortalarına kürdan
batırıyoruz. Daha sonra karışımdan daha önce yaptığımızdan daha küçük
yuvarlaklar yapıyoruz. Bu yuvarlaklar civcivimizin başını oluşturacak.
Yaptığımız yuvarlakları kürdana batırıyoruz(kürdanlar civcivlerin başlarının düşmesini
engelliyor). Havucu yıkayıp küçük
üçgenler kesiyoruz. Bu üçgenler civcivlerin gagasını oluşturacak. Son olarak
karabiberlerle civcivlerin gözlerini tamamlıyoruz. Haşlanmış mısır ve
yeşilliklerle süslüyoruz. Çocuklara yumurta yediremeyen anneler için ideal.
Yapması biraz zahmetli ama çocuklar şekillerinden dolayı civcivleri yemeyi
seviyorlar :)
Keşkek
Keşkek |
Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 378 kcal
- İki su bardağı buğday
- Bir su bardağı nohut
- Bir litre su
- İki adet tavuk incik
- Bir adet orta boy soğan
- Bir çorba kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- Toz kırmızı biber
Tarif:
Buğday ve nohutu yıkayıp süzdükten sonra bir gün boyunca suda bekletiyoruz. Düdüklü tencerenin dibine tavuk etini, soğanı (sekiz parçaya bölünmüş) yerleştiriyoruz. Bir gün boyunca beklettiğimiz buğday ve nohutu süzüp tencereye ilave ediyoruz. Tencereye bir litre suyu, tuzu, karabiberi ekleyerek buğday ve nohut iyice ezilinceye kadar yaklaşık yetmişbeş dakika pişiyoruz. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tavuğun etini kemiklerinden sıyırıyoruz. Tencereyi tekrar kapağı açık şekilde kısık ateşe koyuyoruz. Keşkeği tahta kaşık ile karıştırarak kıvamlı hale getiriyoruz. Kıvamını aldıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan keşkeği servis tabağına alıyoruz. Bir çorba kaşığı tereyağı cezvede eritip kırmızı biberi ekleyerek karıştırıyoruz. Servis tabağına aldığımız keşkeğin üzerine gezdiriyoruz.
AFİYET OLSUN!
Patlıcan Salatası
Patlıcan Salatası |
Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 195 kcal
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 195 kcal
-
Bir kilogram patlıcan
-
Beş adet kırmızı biber
-
İki adet sivri biber
-
İki adet orta boy kuru soğan
-
4-5 dal yeşil soğan
-
4 diş sarımsak
-
Üç adet domates
-
Maydanoz
-
Limon suyu
-
Zeytinyağı
-
Tuz
Tarifi:
İlk olarak bütün sebzeleri yıkıyoruz.
Patlıcanları ve kırmızı biberleri
kuruladıktan sonra ocakta çevirerek közlüyoruz (ben tepsiye dizerek
fırında közlemeyi tercih ediyorum). Közlenen patlıcanları ve kırmızı biberleri
bir poşete alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Bu sırada kuru soğanları ince ince
doğruyoruz. Doğradığımız soğanların üzerine tuz dökerek biraz ovuyoruz. Yeşil
soğanları da ince ince doğradıktan sonra derin bir kaba alıyoruz. Sarımsakları
soyup eziyoruz. Sivri biberlerin tohumlarını çıkardıktan sonra ince ince doğruyoruz.
Domatesleri soyup doğruyoruz. Maydanozları da ince ince doğradıktan sonra
doğramış olduğumuz bütün malzemeleri derin kabımıza ekliyoruz. Biz bu işlemleri
yaparken soğumuş olan patlıcan ve kırmızı biberleri de önce soyup daha sonra da
ince ince doğruyoruz. Patlıcan ve biberleride kabımıza aldıktan sonra
zeytinyağını, tuzu ve limon suyunu ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Servis tabağına alarak üzerini maydanoz
yaprakları ile süslüyoruz.
AFİYET OLSUN!
Kereviz Salatası
Kereviz Salatası |
Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 130 kcal
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 130 kcal
- İki
orta boy kereviz
- Bir
orta boy havuç
- Bir
adet yeşil elma
- Bir avuç ceviz içi
- Bir su bardağı yoğurt
- Bir çorba kaşığı mayonez
- Dört diş sarımsak
- Limon suyu
- Tuz
Tarifi:
Tüm sebzelerimizi yıkadıktan sonra ilk olarak kerevizleri soyuyoruz. Derin bir kaba su doldurarak içerisine limon suyunu ilave ediyoruz. Bunu yapmamızın amacı kerevizler soyulduktan sonra çok çabuk kararacağı için soyduğumuz kerevizleri bu limonlu suda bekleteceğiz. Kerevizler limonlu suda beklerken biz havuç ve elmayı soyuyoruz ve rende yardımı ile rendeliyoruz. Derin bir kaba rendelemiş olduğumuz elma ve havuçlarımızı alıyoruz. Cevizleri ufak ufak doğruyoruz. Sarımsakları soyup eziyoruz ve yoğurda ilave ederek karıştırıyoruz. Doğradığımız cevizleri ve sarımsaklı yoğurdu da kabımıza ekliyoruz. Üzerine mayonezi de ekleyerek karıştırıyoruz. Limonlu suda bekleyen kerevizi alarak rendeliyoruz ve hemen karışıma ilave ediyoruz. Tuz ilavesinden sonra salata servise hazır hale geliyor. Servisi daha güzel hale getirmek için portakal kullanabiliriz. Portakalları iyice yıkadıktan sonra üzerinden enlemesine keserek kapak açıyoruz. İçinden bir miktar portakal çıkartıyoruz ve bu boşluğa salatamızı ilave ediyoruz. Ben evde portakal olmadığı için böyle servis yapamadım ama evde portakalı bulunanlara tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN!
Brokoli Salatası
Brokoli Salatası |
Malzemeler:
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 89 kcal
Porsiyon Adedi : 6
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 89 kcal
- Yarım kilogram brokoli
- Bir adet büyük boy havuç
- Zeytinyağı
- Üç diş sarımsak
- Limon suyu
- Tuz
Tarifi:
Brokoli ve havuçları yıkıyoruz. Havuçları soyduktan sonra
yarım santim kalınlıkta yuvarlar şekilde doğruyoruz. Derin cam bir kaba
doğranmış havuçları ve brokolileri alıyoruz. Üzerine sıcak su ve tuzu ilave
ediyoruz. Cam kabın kapağını kapatıp mikrodalgada havuçlar ve brokoliler
yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşlanmış olan sebzeleri hemen süzüp soğuk suda
soğuyana kadar bekletiyoruz. Soğuyan sebzeleri servis kabına alıyoruz.
Sarımsağı soyup eziyoruz. Sarımsağı, limon suyunu ve zeytinyağını sebzelere
ilave edip karıştırıyoruz.
AFİYET OLSUN!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder