4 Ağustos 2012 Cumartesi

Bezelyeli Tavuk Sarma

Bezelyeli Tavuk Sarma




Malzemeler: 

Tavuk Sarma İçin 
Porsiyon Adedi : 2
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 385 kcal

- İki adet tavuk but 
- Bir tatlı kaşığı domates salçası 
- Bir adet kırmızı biber
- Bezelye 
- Dereotu
- İki dal taze soğan 
- Tavukotu
- Pul biber 
- Karabiber 
- Şarena sol
- Tuz
- Sıvıyağ


Şehriyeli Pirinç Pilavı İçin
Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri : 336 kcal

- Bir su bardağı pirinç 
- Tel şehriye
- Bir buçuk su bardağı tavuk suyu 
- Bir çorba kaşığı tereyağı 
- Bir çorba kaşığı sıvı yağ 
- Tuz


Tarifi



Tavuk Sarma 

Tavuk butlarını yıkayıp kemiklerini ayırıyoruz. Etlerin yırtılmamasına özen göstererek döverek inceltiyoruz. Etlerin içerisine sürmek için terbiye hazırlıyoruz. Bir kaseye sıvıyağı, baharatları, tuzu ve domates salçasını koyup karıştırıyoruz. Böylece hazırlamış olduğumuz terbiyeyi etlerin iç yüzüne sürüyoruz. Ayrı bir kasede bezelye, ince kıyılmış dereotu ve yeşil soğanı karıştırıyoruz. Bezelyeli harcı etin ortasına gelecek şekilde koyuyoruz. Bezelyelerin sarma işlemi sırasında dağılmasını engellemek için ortadan ikiye kestiğimiz kırmızı biberi bezelyelerin üzerine kapatıyoruz. Etin sağdan ve soldan kenarlarını içe doğru katlayıp eti sigara böreği sarar gibi sarıyoruz.  Sardığımız tavuk etlerini fırın kabına alıyoruz. Sarmanın açılmaması için bir baştan bir de sondan olmak üzere iki kürdan ile tutturuyoruz. Tavuk sarmanın güzelce kızarması için hazırladığımız terbiye sosundan üzerine de sürüyoruz. Sarmaları fırında 180 derecede pişiriyoruz.


Şehriyeli Pirinç Pilavı 

Pirinci iyice yıkayıp süzüyoruz. Tencereye sıvı yağı ve tereyağı koyup eriyene kadar kısık ateşte ısıtıyoruz. Isınan yağa tel şehriyeyi koyarak kavuruyoruz. Kavrulan şehriyenin üzerine pirinci ilave ederek kavurma işlemine devam ediyoruz. Pirinç kavrulup bembeyaz olunca önceden ısıttığımız tavuk suyunu döküyoruz ve tuzunu ilave ediyoruz. Pilav suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Pilav suyunu çekince ateşten alıp demlenmeye bırakıyoruz.
AFİYET OLSUN!

Ispanaklı Köfte


Ispanaklı Köfte

Ispanaklı Köfte 



Malzemeler:

Köfte İçin 

Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri 226 kcal 

- Beş yüz gram orta yağlı dana kıyma 
- Bir adet orta boy soğan 
- Bir adet yumurta
- Üç dilim ıslatılmış ekmek 
- Maydanoz
- Karabiber 
- Pul biber 
- Kimyon
- Tavukotu
- Tuz


Ispanaklı İç İçin

Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri 110 kcal 


- Beş yüz gram ıspanak
- Üç adet orta boy soğan 
- İki diş sarımsak
- Tereyağı
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz 
- Kaşar peyniri 


Domates Sosu İçin 

Porsiyon Adedi : 4
Bir Porsiyonun Besin Değeri  25 kcal 


- Üç adet büyük boy domates
- Bir adet soğanın yarısı
- Dört adet sarımsak
- Bir tatlı kaşığı domates salçası 
- Bir adet küp şeker
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz  


Patates Salatası İçin 
Porsiyon Adedi : 4

Bir Porsiyonun Besin Değeri 164 kcal 


- Dört adet orta boy patates
- Altı dal yeşil soğan 
- Bir adet orta boy soğan 
- Bir adet kırmızı biber
- Bir adet limonun suyu
- Bir çorba kaşığı üzüm sirkesi
- Zeytinyağı 
- Dereotu
- Toz kırmızı biber
- Pul biber
- Tuz 




Tarifi:


Köfte

Soğanı soyup yıkadıktan sonra rendenin büyük tarafıyla rendeliyoruz. Maydanozları yıkayıp ince ince doğruyoruz. Derin bir kaba kıymayı, bir adet yumurtayı, baharatları, tuzu, maydanozu, rendelenmiş soğanı ve  suyunu sıktığımız ekmekleri ufalayarak koyup harcı iyice yoğuruyoruz. Köftelere daha kolay şekil vermek için harcı bir saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. Köfte harcından yumurta iriliğinde parçalar kopararak avucumuzda yuvarlıyoruz. İçini oyarak kase şeklini veriyoruz. İçlerinin güzelce pişmesi için kalın olmamasına dikkat ediyoruz. Köfteler pişince küçüleceği için çok küçük yapmamanızı öneririm. Kase şeklini verdiğimiz köfteleri fırın tepsisine diziyoruz ( Ben, köftelerin fırın tepsisine yapışmasını önlemek için fırın tepsisine yağlı kağıt seriyorum). 200 derece fırında köfteleri pişiriyoruz. Köfteler fırında pişerken diğer taraftan da ıspanaklı harcı hazırlıyoruz. Köfteler tamamen pişmeden önce, köfteleri fırından çıkararak ıspanaklı harcı köftelerin içerisine dolduruyoruz. Son olarak ıspanaklı harcın üzerine dilim kaşar peynirini koyup tekrar köfteleri fırına veriyoruz. Kaşar peyniri eriyip hafifçe kızardıktan sonra köfteleri fırından çıkarıyoruz. Hazır olan köfteleri domates sosu ve patates salatası ile birlikte servis ediyoruz.


Ispanaklı İç 

Soğanı ve sarımsağı soyup yıkadıktan sonra doğruyoruz. Tereyağı tavada eridikten sonra soğanı ve sarımsağı soteliyoruz. Ispanakları yıkayıp doğruyoruz. Ispanakları da tavaya aktararak pişmeye bırakıyoruz. Pişmekte olan içe baharatları ve tuzu da ilave ediyoruz.  


Domates Sosu

Soğanı ve sarımsağı soyup yıkıyoruz. Soğanı rendenin küçük tarafıyla rendeliyoruz. Sarımsağı ise ikiye kesip doğruyoruz. Tereyağı tavada eridikten sonra soğanı, sarımsağı soteliyoruz. Domatesleri yıkayıp rendeliyoruz. Tavaya bir tatlı kaşığı domates salçasını ve domates suyunu ilave edip karıştırıyoruz. Sosa baharatları, tuzu ve küp şekeri ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. 


Patates Salatası 

Patatesleri yıkayıp haşlanması için tencereye koyuyoruz. Patatesler haşlanırken diğer malzemeleri hazırlıyoruz. Kuru soğanı, yeşil soğanı, dereotunu ve kırmızı biberi yıkıyoruz. Tüm malzemeleri ince ince doğruyoruz. Doğradığımız tüm malzemeleri derin bir kaba alıyoruz. Haşlanmış ve soğumuş olan patatesleri soyup küp şeklinde doğruyoruz. Patatesleri de karıştırma kabına aldıktan sonra baharatları, tuzu, limon suyunu, sirkeyi ve zeytin yağını ilave edip karıştırıyoruz. 
AFİYET OLSUN!